Ford Pinto удари 40

Общи 20 май 2011 | Auto-Press.net A- A+ 13605 посещения | без коментари


През 60-е години на миналия век прочутият Ли Якока залага основата на нова мода в автомобилите която подлудява Америка - т.н. "пони карс" с най-ярък представител Ford Mustang. Доста по-малко известен е друг представител на тази "порода" Ford Pinto.

Колата е създадена през 1971-а под натиска на Якока като евтин, местен отговор /цена $2000/ на новите вносни и местни предложения като Toyota Corolla, Datsun B210, Chevrolet Vega и AMC Gremlin в "субкомпактния" /по американските мерки/ клас. Колата има и двойник с марката Mercury, наречен Bobcat, представен в Канада през 1974-а и в Щатите през 1975-а. Pinto по-нататък играе роля и като базов модел за развитието на новия Mustang II.

Стилът на колата е двуврато спортно купе, но има варианти на двуврато комби, триврат хечбек Runabout и специалното комби Ford Pinto Cruising Wagon, вариант много популярен през 70-е години на миналия век с кръглите си балончести стъкла отстрани отзад.

Двигателят на колата е правен в в Европа - предлагани са два варианта - английски Kent 1600 куб.см или немски 2 л, четирицилиндрови, куплирани с четиристепенна механична или автоматична кутия, задвижващ задните колела. През 1974-а английският двигател е свален от производство, предлага се нов 2,3-литров, а през 1975-а 2,8 л V6 мотор.

Колата става печално известна с неудачното разполагане резервоара за гориво, който при удар отзад лесно избухвал в пламъци. Причината била в липсата на истинска броня отзад и на някаква скрита преграда пред резервоара в конструкцията. Болтовете в конструкцията при удар буквално прострелвали резервоара и той протичал, което много лесно възпламенявало колата. Това става причината колата да получи прозвището "четириместно барбекю" и да причини загуби от няколко десетки милиона долара за фирмата по време на скандала около колата и делата, свързани с него.

Forbes и Time включват Pinto в списъка си на най-лошите коли на съвремието, но в същото време колата си получава и още една характеристика - "колата, която никой не харесва, но всеки я купува!"

Интересен и не толкова известен вариант на модела е Pinto Pangra - спортен модел правен в ограничена серия от Hungtington Ford в Аркадия, Калифорния на цена от $5,000.

Моделният живот на доста оспорваната, но и доста успешна пазарно кола трае точно десет години, когато в портфолиото на Синия овал е заместена от Ford Escort.

В чест на 40-годишнината на колата в Щатите членовете на клуба с нейно име организират пробег по маршрута Канзас - Колумбия- Индианаполис - Кембридж - Карлайл от 29-и май до 1-и юни, когато ще се присъединят към All Ford Show.

 
 

Снимки


 

 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте